Bosna i Hercegovina

Mi olakšavamo izvozne usluge.

O SIPPO-u

SIPPO olakšava pristup izvozno spremnim kompanijama BiH na nova tržišta. Mi želimo povećati izvoz i zaposlenost u kompanijama unutar ključnih sektora koristeći dugoročne mjere promocije izvoza.

Švicarski program promocije izvoza (SIPPO) dobro je uspostavljen mandat Državnog tajništva za ekonomske odnose (SECO) u okviru njihove suradnje za ekonomski razvoj. SIPPO od 2017. godine provodi Swisscontact, poslovno orijentirana švicarska fondacija za međunarodnu suradnju i razvoj. 

Mi radimo izravno s BSO-ima (Business Support Organizations), organizacijama koje podržavaju razvoj biznisa kao što su gospodarske komore i sektorske asocijacije, podržavajući širenje i kvalitetu njihovih usluga za podršku izvozu njihovih članova i klijenata.

Kroz BSO-e, izvozno spremne kompanije dobivaju pristup prilagođenim uslugama izvoza kao što su tržišne informacije, umrežavanje i povezivanje, ali i izgradnja kapaciteta.

SIPPO povezuje relevantne izvozne sektore iz 11 partnerskih zemalja s pouzdanim uvoznicima u Švicarskoj, Europi i drugim važnim ciljanim tržištima.

- SIPPO u BiH od 2002. godine radi u različitim sektorima. Prednosti BiH poput prirodnih bogatstava, blizine tržišta EU i radne snage su razlozi zbog kojih SIPPO podržava izvoz iz ciljanih sektora više od 15 godina.  SIPPO u
  BiH ima široku mrežu kontakata s gospodarskim komorama, sektorskim udrugama i tvrtkama.
- SIPPO će u novom mandatu, od 2017. do 2020., pružati podršku promocije izvoza u sektorima: ljekovito i aromatično bilje, šumski plodovi, proizvodi od drveta za tehničku uporabu i tekstil s dodanom vrijednošću. Ovi
  sektori imaju veliki izvozni potencijal u EU-u, Švicarskoj i drugim ciljanim tržištima. Zahvaljujući dugogodišnjem radu u BiH i širokoj mreži europskih uvoznika, u mogućnosti smo efikasno povezati partnerske BSO-e i tvrtke
  iz BiH s vodećim uvoznicima na ciljanim tržištima. Na ovaj način sustavno podržavamo kompanije iz ciljanih sektora da povećaju promet, izvoz i broj zaposlenih.

SIPPO Kodeks ponašanja

NAŠE USLUGE – VAŠE PRILIKE

SIPPO partnerima nudi platformu za povezivanje bh. izvozno orijentiranih kompanija s kupcima na ciljanim tržištima.

Zahvaljujući dugogodišnjem radu i iskustvu na promociji izvoza, uspostavili smo široku mrežu partnera, konzultanata i pouzdanih uvoznika. Mi Vas možemo podržati na Vašem putu ka novim tržištima.

Ako ste izvozno orijentirana kompanija, iz SIPPO-ovog sektora možete profitirati od naših usluga i usluga naših BSO partnera.

IZGRADNJA KAPACITETA

Mi činimo odbore za promociju izvoza spremnim za napredne usluge promocije izvoza. Mi procjenjujemo i osiguravamo alate za upravljanje Vašim učinkom.

UMREŽAVANJE

Profitirajte od naše široke mreže kontakata. Mi organiziramo susrete i pozivamo Vas na konferencije i radionice.

TRŽIŠNE INFORMACIJE

Saznajte više o potencijalu tržišta. Mi osiguravamo analize, sektorske studije i informacije o proizvodima. Budite spremni za nova tržišta uz našu ekspertizu.

B2B, DOGOVARANJE POSLOVNIH SUSRETA

Uspostavite kontakt s kupcima i dobavljačima. Susretnite ih na trgovačkim sajmovima. Mi olakšavamo poslovne sastanke, organiziramo kupovno-prodajne misije i kombiniramo ih s posjetima tvrtkama ili studijskim posjetima.

NAŠ TIM -VAŠ KONTAK

Naš iskusni tim Vas podržava na Vašem putu do novih kontakata. Profesionalni savjeti kreirani sukladno Vašim potrebama čine srž naših usluga. Our experienced team supports you on your way to new contacts. Professional advice is tailored to your needs as the core of our services.

Regionalno predstavništvo SIPPO-a za Balkan je u Skoplju, Makedonija. U svakoj od zemalja Balkana nalazi se po jedan menadžer promocije izvoza.

Kontaktirajte nas:

Boris Tadić

Menadžer promocije izvoza za BIH

Natalija Puntevska

Regionalni predstavnik za Balkan

SEKTORI

SIPPO podržava izvozne usluge iz 6 sektora u 11 zemalja. U BiH SIPPO je aktivan u u sektorima: proizvodi od drveta za tehničku uporabu, prirodni sastojci i tekstil s dodanom vrijednošću. 

Kroz BSO-e kao što su komore, agencije za promociju izvoza i poslovne udruge, bh. kompanije iz odabranih sektora dobivaju unaprijeđene usluge koje im omogućavaju pristup izvoznome tržištu. 

Proizvodi od drveta za tehničku uporabu

Blizina tržišta EU-a, visoko kvalitetno drvo, znanje i tradicija u preradi drveta čine sektor tehničkoga drveta jednim od najvažnijih izvoznih sektora u ekonomiji BiH. Bosanskohercegovački proizvodi od drveta visoko su cijenjeni na tržištu EU-a. SIPPO u okviru sektora proizvoda od drveta za tehničku uporabu vidi sljedeće proizvode: podove, parket, građevinski materijala od drveta, masivne elemente, dijelove za namještaj, stolariju, montažne kuće i ambalažu. SIPPO preko partnerskih gospodarskih komora i poslovnih udruga pruža podršku izvozno orijentiranim tvrtkama u povezivanju s novim tržištima.

Ljekovito i aromatično bilje i šumski plodovi

BiH je zemlja bogate biološke raznolikosti s raznovrsnim nezagađenim predjelima koji imaju idealne uvjete za organsku proizvodnju. Zbog toga su ljekovito i aromatično bilje, eterična ulja, gljive, šumski plodovi, med i drugi proizvodi proizvedeni u BiH visoke kvalitete i jako cijenjeni na tržištu EU-a. Bosanskohercegovački proizvođači i prerađivači s odgovarajućim standardima kvalitete mogu računati na podršku SIPPO-a i partnerskih BSO-a u pronalaženju novih kupaca.

Tekstil s dodanom vrijednošću

Blizina tržišta Europske unije, kvalitetna radna snaga, iskustvo i tradicija su glavne prednosti bh. tekstilne industrije. BiH je u dobrom položaju da privuče kompanije iz tekstilne industrije koje žele premjestiti svoju proizvodnju bliže EU-u. SIPPO, u suradnji s partnerskim gospodarskim komorama i sektorskim asocijacijama, podržava kompanije iz sektora tekstila da pronađu odgovarajuće poslovne partnere na ciljanim tržištima.

PARTNERSKE BSO ORGANIZACIJE

SIPPO trenutačno identificira buduće partnerske BSO organizacije za suradnju u relevantnim izvoznim sektorima. Pružamo sofisticirane usluge kompanijama koje su spremne za izvoz.

Zajedno s tijelom UN-a Međunarodnog trgovačkog centra ITC (www.intracen.org), odbori za promociju izvoza i sektorske asocijacije procjenjuju se 2017. godine kako bi se utvrdili potencijali za poboljšanje njihovih usluga promocije izvoza. Ovo uključuje intervjue koji se odnose na usluge promocije izvoza BSO-a, organizacijske strukture, upravljanje kvalitetom, upravljanje performansama, kao i izvozne i sektorske strategije.

U narednim mjesecima naši partnerski BSO-i bit će objavljeni ovdje.

Chamber of Commerce and Industry of Republika Srpska - CCIRS

CCIRS is non-governmental, non-profit and public-legal association of legal entities and economic associations. Activities of CCIRS focus on representing the interests of members towards the legislative and executives. CCIRS is SIPPO`s partner in Technical Wood and Value added Textile sector. 

Foreign Trade Chamber BiH - FTC BiH

The mandate of Foreign Trade Chamber BiH is to upgrade overall foreign trade through presenting the country`s economic potential abroad, as well as representing the members` interests before Government. FTC and SIPPO works together in: Natural Ingredients, Technical Wood and Value added Textile sector. 

Association of textile, footwear and leather - UTOK

The Association of textile, footwear and leather- UTOK has been established in 2006. It is a non- governmental and non-profit organization whose goal is to support and improve the development of textile, footwear and leather industry. 

DOGAĐAJI

SIPPO, u suradnji s partnerima, organizira različite događaje u BiH i u inozemstvu. Međunarodni poslovni događaji omogućuju kompanijama da pronađu odgovarajuće kupce.

Suvremeni treninzi, seminari, radionice i studijski posjeti pružaju menadžerima kompanija mogućnost usvajanja i razvoja novih vještina iz izvoznog marketinga.

Posjećujte našu web-stranicu redovito i saznajte najnovije informacije o budućim aktivnostima.