Bosna i Hercegovina

Mi olakšavamo izvozne usluge.

O SIPPO-u

SIPPO olakšava, izvozno spremnim kompanijama u BiH, pristup  na nova tržišta. Mi želimo da povećamo izvoz i zaposlenost u kompanijama iz ključnih sektora koristeći dugoročne mjere promocije izvoza.

SIPPO facilitates access of BiH export-ready companies to new markets. We want to increase exports by using long-term export promotion measures and employment in companies in key sectors.

Švajcarski program promocije izvoza je dobro uspostavljen mandat Državnog sekretarijata za ekonomske odnose (SECO) u okviru njihove saradnje za ekonomski razvoj. Od 2017. godine SIPPO sprovodi Swisscontact, poslovno orijentisana Švajcarska fondacija za međunarodnu saradnju i razvoj. 

Mi radimo direktno sa Business Support Organizations, BSOs, organizacijama koje podržavaju razvoj biznisa, kao što su privredne komore i sektorske asocijacije, podržavajući širenje i kvalitet njihovih usluga za podršku izvozu njihovih članova i klijenata.

Kroz BSOs, izvozno spremne kompanije, dobijaju pristup prilagođenim uslugama izvoza kao što su tržišne informacije, umrežavanje i povezivanje, kao i izgradnja kapaciteta.

SIPPO povezuje relevantne izvozne sektore iz 11 partnerskih zemalja sa pouzdanim uvoznicima u Švajcarskoj , Evropi i drugim važnim ciljanim tržištima.

- U BIH, SIPPO radi od 2002. godine u različitim sektorima. Prednosti BiH poput: prirodnih bogatstava, blizine EU tržišta i radna snaga razlozi su što SIPPO više od 15 godina podržava izvoz iz ciljanih sektora. SIPPO u BIH ima
  široku mrežu kontakata sa privrednim komorama, sektorskim udruženjima i preduzećima.
- SIPPO novi mandat 2017-2020, pruža podršku promociji izvoza u sektorima: ljekovito i aromatično bilje, šumski plodovi, proizvodi od drveta za tehničku upotrebu i tekstil sa dodatnom vrijednošću. Ovi sektori imaju veliki
  izvozni potencijal u EU, Švajcarskoj i drugim ciljanim tržištima. Zahvaljujući dugogodišnjem radu u BiH i širokoj mreži Evropskih uvoznika možemo da efikasno povežemo partnerske BSOs i firme iz BiH sa vodećim uvoznicima
  na ciljanim tržištima. Na ovaj način sistemski podržavamo kompanije iz ciljanih sektora da povećaju promet, izvoz i broj zaposlenih.

SIPPO Kodeks ponašanja

NAŠE USLUGE – VAŠE PRILIKE

SIPPO partnerima nudi platformu za povezivanje izvozno orijentisanih kompanija u BiH sa kupcima na ciljanim tržištima.

Zahvaljujući dugogodišnjem radu i iskustvu na promociji izvoza uspostavili smo široku mrežu partnera, konsultanata i pouzdanih uvoznika. Mi Vas možemo podržati na Vašem putu ka novim tržištima.

Ako ste izvozno orijentisana kompanija iz SIPPO sektora možete da profitirate od naših usluga i usluga naših BSO partnera.

IZGRADNJA KAPACITETA

Mi činimo odbore za promociju izvoza spremnim za napredne usluge promocije izvoza. Mi procjenjujemo i obezbeđujemo alate za upravljanje Vašim učinkom.

UMREŽAVANJE

Profitirajte od naše široke mreže kontakata. Mi organizujemo susrete i pozivamo Vas na konferencije i radionice.

TRŽIŠNE INFORMACIJE

Saznajte više o potencijalu tržišta. Mi obezbeđujemo analize, sektorske studije i informacije o proizvodima. Budite spremni za nova tržišta uz našu ekspertizu.

B2B, DOGOVARANJE POSLOVNIH SUSRETA

Uspostavite kontakt sa kupcima i dobavljačima. Sretnite ih na trgovačkim sajmovima. Mi olakšavamo poslovne sastanke, organizujemo kupovno-prodajne misije i kombinujemo ih sa posjetama firmama ili studijskim posjetama.

NAŠ TIM-VAŠ KONTAKT

Naš iskusni tim Vas podržava na Vašem putu do novih kontakata. Profesionalni savjeti kreirani u skladu sa Vašim potrebama čine srž naših usluga.

Regionalno predstavništvo SIPPO-a za Balkan je u Skoplju u Makedoniji. U svakoj od zemalja Balkana je po jedan menadžer promocije izvoza.

Kontaktirajte nas:

Boris Tadić

Menadžer promocije izvoza za BIH

Natalija Puntevska

Regionalni predstavnik za Balkan

SEKTORI

SIPPO podržava izvozne usluge iz šest sektora u 11 zemalja. U BiH SIPPO je aktivan u  sektorima: proizvodi od drveta za tehničku upotrebu, prirodni sastojci i tekstil sa dodatnom vrijednošću. 

Kroz BSOs kao što su komore, agencije za promociju izvoza i poslovna udruženja, BiH kompanije iz odabranih sektora dobijaju unaprijeđene usluge koje im omogućavaju pristup izvoznom tržištu

Proizvodi od drveta za tehničku upotrebu

Blizina tržišta EU, visokokvalitetno drvo, znanje i tradicija u preradi drveta čine sektor tehničkog drveta jednim od najvažnijih izvoznih sektora u ekonomiji BiH. Bosansko-hercegovački proizvodi od drveta su visoko cijenjeni na tržištu EU. SIPPO u okviru sektora proizvoda od drveta za tehničku upotrebu vidi sljedeće proizvode: podove, parket, građevinski materijal od drveta, masivne elemente, dijelove za namještaj, stolariju, montažne kuće i ambalažu. SIPPO putem partnerskih privrednih komora i poslovnih udruženja pruža podršku izvozno orijentisanim preduzećima u povezivanju sa novim tržištima.

Ljekovito i aromatično bilje i šumski plodovi

BiH je zemlja bogatog biodiverziteta sa raznovrsnim nezagađenim predjelima koji imaju idealne uslove za organsku proizvodnju. Zbog toga su: ljekovito i aromatično bilje, eterična ulja, gljive, šumski plodovi, med i drugi proizvodi proizvedeni u BiH visokog kvaliteta i jako cijenjeni na tržištu EU. BiH proizvođači i prerađivači sa odgovarajućim standardima kvaliteta mogu računati na podršku SIPPO-a i partnerskih BSO-a u pronalaženju novih kupaca.

Tekstil sa dodatnom vrijednošću

Blizina tržišta Evropske unije, kvalitetna radna snaga, iskustvo i tradicija glavne su prednosti tekstilne industrije u BiH. BiH je u dobrom položaju da privuče kompanije iz tekstilne industrije koje žele da premjeste svoju proizvodnju bliže EU. SIPPO u saradnji sa partnerskim privrednim komorama i sektorskim asocijacijama podržava kompanije iz sektora tekstila da pronađu odgovarajuće poslovne partnere na ciljanim tržištima.

PARTNERSKE BSO ORGANIZACIJE

SIPPO trenutno identifikuje buduće partnerske BSO organizacije za saradnju u relevantnim izvoznim sektorima. Pružamo sofisticirane usluge kompanijama koje su spremne za izvoz.

Zajedno sa tijelom UN Međunarodnog trgovinskog centra ITC (www.intracen.org), odbori za promociju izvoza i sektorske asocijacije procijenjuju se 2017. godine, da bi se utvrdili potencijali za poboljšanje njihovih usluga promocije izvoza. Ovo podrazumijeva intervjue koji se odnose na usluge promocije izvoza BSO-a, organizacione strukture, upravljanje kvalitetom, upravljanje performansama, kao i izvozne i sektorske strategije.

U narednim mjesecima naši partnerski BSO-ovi će biti objavljeni ovdje.

Chamber of Commerce and Industry of Republika Srpska - CCIRS

CCIRS is non-governmental, non-profit and public-legal association of legal entities and economic associations. Activities of CCIRS focus on representing the interests of members towards the legislative and executives. CCIRS is SIPPO`s partner in Technical Wood and Value added Textile sector. 

Foreign Trade Chamber BiH - FTC BiH

The mandate of Foreign Trade Chamber BiH is to upgrade overall foreign trade through presenting the country`s economic potential abroad, as well as representing the members` interests before Government. FTC and SIPPO works together in: Natural Ingredients, Technical Wood and Value added Textile sector. 

Association of textile, footwear and leather - UTOK

The Association of textile, footwear and leather- UTOK has been established in 2006. It is a non- governmental and non-profit organization whose goal is to support and improve the development of textile, footwear and leather industry. 

DOGAĐAJI

SIPPO u saradnji sa partnerima organizuje različite događaje u BiH i u inostranstvu. Međunarodni poslovni događaji omogućavaju kompanijama da pronađu odgovarajuće kupce.

Savremeni treninzi, seminari, radionice i studijske posjete omogućavaju menadžerima kompanija da usvajaju i razvijaju nove vještine iz izvoznog marketinga.

Posjećujte redovno našu internet stranicu i saznajte najnovije informacije o budućim aktivnostima.